Kompanzasyon Sistemi Takip ve Bakımı
Kompanzasyon, akım ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek, sistemi olumsuz etkileyen reaktif güçlerin sıfıra yaklaştırılmasını ifade etmektedir. Kompanzasyon sayesinde, enerji iletim hatlarının ve şebekenin gereksiz yere yüklenmesine sebep olan ve kayıpları artıran reaktif güç, minimum seviyede tutulmaktadır.


Kompanzasyon panosu bir tesisin güç katsayısını düzeltmek amacıyla kondansatör ve ölçü aletlerinin üstünde yer almaktadır. Kapasitif veya endüktif etki sonucunda meydana gelen voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzelterek sabit tutmayı amaçlamaktadır. Reaktif güç rölesi, sistemi sürekli izleyerek reaktif gücün durumuna göre kondansatör banklarından kondansatör gruplarını devreye alıp çıkararak reaktif güç kompanzasyon işlemini gerçekleştirmektedir. Eğer reaktif güç kompanzasyonu yapılmaması durumunda, şebekede kayıplar oluşmaktadır. İletim hatları ve kablolar daha fazla akım çekmekte ve bu nedenle büyük gerilim düşümleri meydana gelmektedir. Hatlarda gerilim düşümlerinin meydana gelmesi, enerji taşıma kapasitesini düşürmektedir. Sonuç olarak kompanzasyon sayesinde daha kaliteli, daha ucuz ve daha verimli bir enerji kullanılabilmektedir.
Enerjinin verimli şekilde kullanılması ve enerji kalitesinin sağlanması için Enerji Piyasası Denetleme Kurulu tarafından belirli düzenlemeler getirilmiştir. Abonelerin, bu kurallara uyarak gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Aylık bazda düzenli olarak yapılan kontrollerde kurallara uyulmadığı tespit edilen abonelerin elektrik faturalarına reaktif ceza yansıtılmaktadır.
Reaktif ceza oranları, abonenin bağlantı gücüne (faturadaki sözleşme gücüne) göre değişmektedir.
Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin beşinci bölümünün 16. maddesine göre;
Bağlantı gücü 50 KVA ‘nın altında olan müşteriler için; Elektrik faturalarında aylık çektikleri aktif gücün %33 ünü aşınca endüktif reaktif tüketim bedeli, aylık çektikleri aktif gücün %20 sini aşınca kapasitif reaktif tüketim bedeli yansıtılmaktadır.
Bağlantı gücü 50 KVA ‘nın üzerinde olan müşteriler için; Elektrik faturalarında aylık çektikleri aktif gücün %20 sini aşınca endüktif reaktif tüketim bedeli, aylık çektikleri aktif gücün %15 sini aşınca kapasitif reaktif tüketim bedeli yansıtılmaktadır.
Yukarıda belirtilen sınır değerlerin aşılması durumunda, elektrik alınan dağıtım şirketi tarafından faturaya ceza bedeli yansıtılmaktadır. Bu gibi durumların önüne geçilebilmek için, düzenli olarak kompanzasyon sisteminin kontrol edilerek ve günlük değerlerin kayıt altına alınması ile ceza bedelinin ödenmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir.
NDK Enerji olarak müştyerilerin kompanzasyon sistemi günlük olarak izlenmektedir. Ceza riski oluşturabilecek durumlarda ise bakım ekibiyle birlikte cezaya sebep olabilecek durumlar tespit edilerek gerekli müdahaleyi yapıılmaktadır. Bu sayede, sistemin uzun ömürlü ve sorunsuz bir şekilde çalışması sağlamakta ve cezai bedellerin ödenmesinin önüne geçilmektedir. Ayrıca enerji tasarrufu ve sistem verimliliği optimize edilmektedir.