Trafo Test Bakım Hizmetleri
Trafo Bakımının yılda bir defa periyodik kontrolünün yapılması 28628 Sayı ve 25.04.2013 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan "İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği" ile zorunlu kılınmıştır.
Elektrik akımının kontrolunu sağlayan sistem olan trafoların, bakım ve testlerinin sürekli olarak yapılması kullanım ömrü açısından önem taşıdığının bilinciyle ve yukarıda ifade edilen yönetmeliğin gereklerine uygun çalışmalar firmamız tarafından başarıyla ve eksiksiz olarak yürütülmektedir. Bu kapsamda, elektrik hatlarının ve mevcut kullanım alanlarının elektrik ihtiyacını karşılayan trafo mekanizmalarının, amaçları doğrultusunda ve kullanım şartlarına bağlı olarak yaşam ömürleri tespit edilerek sistem ihtiyaçları ve müşteri talepleri doğrultusunda gerekli işlem adımları takip edilmektedir.




Transformatör, elektrik enerjisinin gerilimi ve akım değerlerini frekansta değişiklik yapmadan ihtiyaca göre değiştiren elektrik makinesidir. Endüstriyel tesislerin tamamına yakınında talep gücü yüksek olduğu için, enerji ihtiyacını karşılayacak güç ve özelliklere sahip trafoların tesis edilmesı gerekmektedir. Ayrıca işletmelerin ihtiyaç ve kapasitesi zaman içinde değişiklik gösterebilmektedir. Elektriksel bir devre elemanı olan trafolar her ne kadar hareketsiz elektrik makinaları olsa ve işletme ömürleri uzun görünse de, trafo bakım ve testlerinin düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir.
Elektrik akımının tesis içindeki bölümlere ne kadar dağıtılması gerektiğine, dağıtılan akımın seviyesi gibi ayarları trafo sistemleri belirlemektedir. Trafo sistemleri, mevcut enerjinin dengeli bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak hem enerji aktarımında aksama gibi bir durum olmaması hem de mevcut enerjinin korunarak kullanılmış olmasını sağlamaktadır. Trafo sistemlerinde zaman içinde oluşabilecek sorunlar, trafo sisteminin kullanım ömrü veya kullanılan sistemin bakım ve testlerinin düzenli olarak yapılmamasından kaynaklanan trafo sisteminin kullanım ömrünün bitmesi ya da oluşan bir arıza kaynaklı olabilmektedir. Bu arızaların onarılmaması durumunda enerji kesilebilmekte ya trafo sistemi değişime gidebilmektedir.
Trafo Bakım ve Testleri
Fabrikalar, AVM ler, çeşitli iş merkezleri gibi tesislerde enerji akımının ve kontrolünün sağlaması için tesis edilen kuru tip ve yağlı tip trafoların bakım ve testlerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. İş alanı ve etkilenme oranı değişmekle birlikte pek çok işletme, karşılaşılan ani elektrik kesintileriyle çeşitli zararlara maruz kalmaktadır. Trafo bakım ve testlerinin düzenli olarak yapılması ile yaşanabilecek ani enerji kesintilerinin oluşturabileceği maddi veya manevi zararların ve bu arızalar sonucunda oluşabilecek mal kaybı veya can kaybının önüne geçilebilmesi sağlanmaktadır.
Bakımı ve testleri eksiksiz olarak yapılan ve böylece arıza oluşması ihtimali kalmayan trafo sistemleri hem daha verimli hem de daha güvenilir olarak çalışabilmektedir. Trafo bakım ve testlerinin öneminin kavranması ve aksatılmaması can ve mal güvenliği açısından son derece önem taşımaktadır.
NDK Enerji olarak uzman mühendis, tekniker ve teknisyenlerimizle birlikte trafolarınızın test ve bakımları kapsamında verilen hizmetler şunlardan oluşmaktadır:
İzolasyon direnci ölçümü,
Sargı direnç ölçümü,
Sarım (çevrim) oran testi,
Yağ numunesi alınıp analizlerinin yapılması,
Bağlantı gevşekliklerinin giderilmesi,
Zati koruma fonksiyonlarının test ve kontrolleri,
Trafo ve trafo odası temizlikleri.
Trafo sistemlerine uygulanan bu testlerin her biri, trafo sisteminde var olan ya da var olma olasılığı bulunan bir arızanın saptanmasını sağlamaktadır. Arıza noktaları belirlendiğinde bu arızaların oluşmasına engel olunması gerekmektedir. Tersi durumda ise bu arızaların daha büyük arızalara neden olması muhtemel olmaktadır. Trafo sistemlerinde daha büyük sorunlar yaşanması ise hem maddi açıdan hem de can kaybı açısından son derece üzücü şekilde sonuçlanabilmektedir.
Kesici ve Röle Testleri
Trafo sistemlerinde en sık karşılaşılan sorunlar ve arızaların kaynağı aynı zamada kesici ve rölelerdir. Kesiciler, sekonder koruma rölelerinden aldığı arıza sinyalleri ile devreye girerek ve röleleri devre dışı bırakarak zarar görmelerini engellemektedir.
Yüksek gerilim altında açma kapama yapan ve periyodik bakımı yapılmayan kesiciler nedeniyle trafolarda hasar meydana gelebilmektedir. Meydana gelen bu tür hasarlar, trafo sistemlerinin performanslı çalışmalarını engelleyerek sistemin çalışma mekanizmasını aksatmaktadır. Söz konusu istenmeyen durumların ortaya çıkmaması ve yüksek gerilim hatlarının bulunduğu trafolarda arıza oluşmaması için kesici ve rölelerde bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Düzenli olarak bakımı yapılmamış olan ve çeşitli arızalar ile karşılaşılabilen trafoların bakım ve değişim hizmeti uygulanmaktadır.
Kesiciler, sekonder koruma rölelerinden aldığı arıza sinyalleri ile devreye girerek ve röleleri devre dışı bırakarak zarar görmelerini engellemektedir. Kesiciler yüksek gerilim altında açma kapama yaptığı için, periyodik bakımı yapılmayan kesicilere bağlı trafolarda çeşitli arızalar meydana gelebilmektedir. Trafo sisteminde çeşitli sorunların meydana gelmemesi için kesici ve röle testleri uygulanmaktadır. Kesici testleri ve bakımları, şu şekilde gerçekleştirilmektedir:
Kesici açma zamanının ölçülmesi,
Kesici kapama zamanının ölçülmesi,
Kesici izolasyon direncinin ölçülmesi,
Kesici kontak geçiş direnç ölçümü,
Kesici kumanda sisteminin kontrol edilmesi,
Motor, açma, kapama bobinini kontrol edilmesi,
Yağlı kesicilerin mevcut yağlarının düzenli olarak değiştirilmesi,
Kesici mekanik kontrollerin sağlanması.
Söz konusu test ve bakımların düzenli olarak yapılmaması durumlarda trafo sisteminde çeşitli arızaların oluşması kaçınılmaz bir hâl almaktdır. Bu nedenle trafo sisteminin arızalanmaması için tüm periyodik bakım ve testlerinin dikkatli bir şekilde yapılması özel bir önem arz etmektedir.
Trafo Bakımı ve Testlerini Neden Önemlidir?
Trafolar, enerji akımını sağlayan ve kontrollü bir şekilde denetleyen sistemlerdir. Elektrik enerjisinin kullanıldığı her alanda trafo kullanımı da mecburi bir şekilde gündeme gelmektedir. Trafolar, enerjinin akımını sağlamasının yanı sıra oluşabilecek enerji kesintilerini de denetlemektedir. Trafo sistemlerinin belirli bir kullanım ömürleri bulunmaktadır. Kullanım süresinin haricinde, pek çok farklı nedenden dolayı trafo sistemleri arıza yapabilmektedir. Fazla enerji gelmesi, araç ve gereçlerde oluşabilecek çeşitli sorunlar gibi pek çok etken trafo sistemlerinin bozulmasına neden olabilmektedir.
Trafo sistemlerinin bozulması demek, söz konusu sisteme bağlı olan tüm enerji kanallarına enerji gitmemesi ve fabrikaların, atölyelerin ya da iş merkezlerinin çeşitli sorunlar yaşaması anlamına gelmektedir. Bu arızalar sonucunda maddi kayıplar, yaralanma ya da can kayıpları yaşanabilmektedir. Bu nedenle trafo bakımı ve testlerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
Bakım ve testleri düzenli olarak yapılan trafolarda beklenmeyen arızaların ortaya çıkma olasılığı minimum düzeyde gerçekleşmektedir. Bakım ve testleri düzenli olarak yapılmayan bir trafo sisteminin arıza oluşturma potansiyeli, trafo bakım ve testleri düzenli olarak yapılan bir trafo sisteminden çok daha fazla gündeme gelmektedir. Ayrıca düzenli olarak bakım ve testleri yapılan trafo sistemleri daha verimli ve daha güvenilir çalışmaktadır. Bu nedenle elektrik enerji dağıtımı ve kontrolünü sağlayan trafoların bakımı ve testlerinin düzenli ve sürekli olarak yaptırılması hassas bir önem taşımaktadır.